A Liberation családról az hírlik, hogy metrikusan megegyezik fizetős társaival. Ez csak részben igaz.
Nézd meg, hogy melyek azok a fontok, amelyekkel valóban megegyezik. (… → blogom)
Nem is biztos, hogy ezek fizetős fontok.
Megtaláltam az anomáliát!
A Microsoft újfent (értsd az újabb fontverziókat) sebtében (lári-fári) csinálta. Az Arial és a Times New Roman 11 pontos betűméretén nincs kerning. A régebbi Arial Unicode és szimplán Timesban viszont megvan, ezért a nagyításnál is megmaradtak az arányok. A Liberation tehát a régi fontokat vette alapul.
A gond csak akkor jöhet elő, ha egy olyan dokut kapunk, amiben van 11pt-os betű és cseretáblázatban a Liberationt jelöltük be, mivel hogy a magyarok előszeretettel használják az Arialt és a Times New Romant, mint alap készletet. Sajnos a magyar Windowsokban mind ezek az alapértelmezettek és ezzel írják a szöveget. Az Ámerikából kapott doksikkal felteletőleg nincs gond, ők lehet, hogy a régebbi Arialt és Timest használják. Nekik nem fontos az ékezetesség.
Egyébként részemről a schoolbook formákat szeretem.
Ki tudna abban segíteni, hogy szükségem lenne egy programra, ami tud PDF-be nyomtatni egy könyvtárban lévő összes fontot. A problémát nehezíti, hogy OTF-et is és TTF-et is kéne tudnia kezelni.
Ilyen fontnézőt már régen használok, de csak TTF-et tud kezelni. Egyszerűen csak ListFonts.exe a neve és fut WINE alatt is.
Pl. a Scribusban is van fontkönyv nyomtatási lehetőség, de ahhoz telepíteni kell a fontokat, ami most plusz 300 lenne. Ezért kellene egy olyan program, ami a még nem telepített, egy mappában lévőket tudná a fenti programban látottak alapján bemutatni, kinyomtatni ÉS látja az OTF-eket is.
Közben ténykedtem. A Fontmatrixban csak böngészni lehet a könyvtárakban, és csak egy-egy fontot mutat. Importálással ugyan megoldható, tehát a listában szerepelni fog, de nem lehet kijelölni az "összes nem aktivált" fontot, pedig lehet fontkönyvet nyomtatni.
Van egy spanyol fejlesztésű Java-alapú fontnéző (opción.jar), amivel lehet könyvtáron belül listázni, de ennek sincs nyomtatási lehetősége nem is beszélve arról, hogy képernyőoldalanként mutat 10 fontot egyszerre. Rekurzívan se mutat se ez, se a másik.
Csak ezervalahány font van telepítve. Erre jön a jelenleg csak a Scribus által látott százegynéhány és még erre szeretnék 300-at telepíteni. Nem megoldható a fontkönyv nyomtatása, mert itt is a Scribus által látott összes fontot listázza és ebből a közel 2000-ből kellene 300-at kipipálni.
Ebben a ListFonts-ban ahogy látod, rákattintok a "Directory Fonts"-ra és előjön egy ablak, ahol ki lehet választani egy tetszőleges könyvtárat, és az abban lévő fontokat (sajnos csak TTF-eket) fogja megjeleníteni. Ez a ListFonts tényleg nagyon jó erre a célra. Egy régi számtek magazin CD-mellékletén volt. Na ilyenből kellene egy olyan program, ami az OTF-eket is mutatja.
Félreértesz. Esetleg buliztál este?
Ez egy betűkészítő program. Ezzel szoktam fontot csinálni. Nekem betűnéző és fontkönyvnyomtató kell.
Közben találtam egyet AMP Font Viewer-t szintén Windowsos és fut WINE alatt is, de nem lehet vele PDF-be nyomtatni. Az összeállított listába beleveszi a tepítetteket is és a képernyőn mutatja a nyomtatási képet. Talán még ez a progi a legjobb.
Nem értelek félre, mert nem is értek hozzá. A FontForge-dzsal tudomásom szerint át tudod konvertálni az OTF fájljaidat TTF formátumúra, amivel megoldódik a problémád.
Most hogy kicsit rendbe szedtem a fontjaimat, több száz csúnya fizetős fonttól szabadultam meg.
Töltöttem le egy rakat fontot a Myfonts.com-ról.
Tudom, sokan azt mondják, hogy le lehetett volna tölteni egyben külön helyről is. Viszont innen is le tudtam, mivel mindegyik ára $0.
Sokan inkább pl. az OpenOffice.org dokumentumtárában régen fennlévő kollekciót választják. Én nem tettem. Jól tettem, mert számos font megújult; újabb verzióval jelentkeztek. Pl. az eddig Blue Highway néven ismert fontot mostantól Expressway néven kell keresni.
Azt is megtudtam, hogy a PostScriptben definiáltak fontokat a kompatibilitás miatt. Sajnos ezek mindegyike fizetős operációs rendszerek fontjai. Egy olyan font sincs a listában, ami GPL lenne.
Viszont -- gondolom -- sokatoknak van nyomtatója (lehetőleg lézeres HP), amellyel kaptok egy rakat fontot. Ne dobjátok ki a CD-jét (még akkor se, ha nincs rajta Linux driver), mert minden bizonnyal rajta lesznek ezek az alapértelmezett és természetesen magyarított fontok. Az enyémen is megvan az összes alap PS-font és még néhány további. Ezeket természetesen bárki használhatja, aki megvette a nyomtatót.
Ezektől a PostScript-fontoktól ezért várná el az ember, hogy szerepelnének a GhostScriptben is. (A Linux PS-motorjában.) Ehelyett inkább a gs-fonts csomag van hozzá (Érdekes módon a Mandrivában ennek urw-fonts a neve. Az urw-fonts-ban nagyon hasonló fontok szerepelnek, mint a PS-ében.
Arra gondolok, hogy ezek a fontok hol vannak eltárolva, ha egyáltalán el vannak. Vagy ezeket a böngésző alapból meg tudja jeleníteni, ha benne van a rendszer font-készletében?
Nézd meg újra a linket. http://brtkr.blogspot.com/2010/03/linux-core-fonts.html
Nemzetközisítettem a bejegyzést. Odaírtam a csomagneveket is.
Egy-két bitkép font helyett a böngésző inkább a sokkal jobb minőségű ttf-eket mutatja, ha van pontosan ilyen néven telepített, pl. Courier.
Kérdeznék én is.
Ezeket terminálban hogy lehetne munkára fogni? Néztem a linksben, de semmi.
Hát nem tudom mennyire lehet terminálban ilyet. Ncurses felületen biztosan van lehetőség ilyesmire, ha más nem, bizonyos korlátok között, de az alap emulált terminálokra a terminálemulátorban megadott betűtípus jellemző.
Be tudtam állítani a gnome terminálban. Sajnos csak a Teletextben van hosszú ő és ű. Pedig de jó lenne egy Lomonosovval vagy Gagarinnal konzolozni.
Ezek a bitkép fontok megjelennek a Kompozer fontlistájában is. Tehát alapjában véve alapozni lehet bitképfontokra egy weboldalt is.
És még egy érdekes adat.
Van olyan bitkép fonr, amiben van vektoros tartalom is. Ezek jól tudnak nagyulni és pl. a GPL-es Fyxedsys Excelsior is egy ilyen, ami alapból TTF. http://www.fixedsysexcelsior.com/
Három éve külön webszájtot tartanak fenn nekije.
:D ez jó megnézzük
09/09/2010 08:37
Már írtam kis szösszenetet a blogomban. 386-os!!! Talán menni fog nálad is. É...
08/09/2010 22:55
Ha jól értem live dvd? Kiderülhet live rendszeren, hogy mennyire támogatja a ...
08/09/2010 22:19
Dork
08/09/2010 19:01
a komplementerbe ;)
08/09/2010 18:25