SKL informatikai portál és könyvtár - Linux | UNIX | Windows | OS X
SKL
Kattints ide!
Beküldés
Egyéb

Leírások, segédletek
Könyvtár

[Hosszú lista]
Legújabb cikkek
Mit hoz számunkra a ...
A Microsoft be van r...
Nemzetközi konferenc...
Melyik Linuxot válas...
Üzleti felhasználás ...
A nyílt forráskód ak...
Az Ubuntu design hibái
A Linux-felhasználók...

[Tovább]
Keresés

[Google]
Események
09.18.  Hacktivity (1)
09.19.  Hacktivity (2)
Hirdetések
Legaktívabbak
mateatek3627 pont
brtkr3019 pont
ejbenjaro1527 pont
powerstone1333 pont
getready978 pont
guardian872 pont
blaselinux850 pont
[Tovább]
Hírlevél
Csak regisztrált tagoknak

Bérelhető reklámfelület
Fórumtéma megtekintése
[ Linux disztribúciók | openSUSE ]
Oldal: 2 / 2 < 1 2
Szerző RE: A Windows biztonsága Virtualbox-ban
Makay
Fő Adminisztrátor

Felhasználó avatara

Regisztrált: 08.12.07
Elküldve: 09-03-2010 09:57
Nem tudom mennyire tudsz angolul, de ezzel szerintem meg tudod oldani...

http://mesbalivernes.blogspot.com/2008/01/virtual-box-booting-from-existing.html

Kernel: Linux-2.6.34
neo
Tag

Lakóhely: Mosonmagyaróvár
Regisztrált: 01.03.09
Elküldve: 20-06-2010 18:27
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ti mit gondoltok, Linux alatti win-es virtuális gépről a megosztott könyvtáron keresztül átmehet a fizikai merevlemezre vírus?

Azért érdekelne az infó, mert egyik haverom most akar váltani Linuxra, Ubuntut szeretne majd felrakni, de Linuxon szeretne virtuális gépen felrakni wint, és kérdezte, hogy a virtuális Windowsról átmehet-e Linuxra vírus.

Azért szeretném megkérdezni a véleményeteket, mert én azt mondtam neki, hogy nem, de ha át is megy a Windowsos vírus, Linuxon úgyse tud mit kezdeni, de utólag belegondolva tartok tőle, hogy bár a válaszom 2. fele igaz, de az első fele fals infó volt, mert hát ugye a virtuális és a gazdagép hálózati úton kapcsolódik egymáshoz, hálózaton meg hát miért ne mehetne át vírus, és nem akarok neki hülyeséget mondani...smiley

Bár ez érdekes kérdés szerintem, mert pl. win host és win guest rendszer között gondolom gond nélkül közlekedhetnek vírusok, de pl. Linuxos gazdagépnél, a virtuális merevlemez is Linuxos fájlrendszeren van, tehát elvileg a virtuális gépen a vírust csak a virtuális win látja, legalábbis, amikor még nem raktam a virtuális XP-mre vírusírtót, és tele volt trójaival, akkor sem láttam a megosztott könyvtáramban egyetlen idegen win fájlt sem...

Persze az tiszta sor, hogy ha valaki egy vírusos fájlt átmásol a megosztott könyvtárba, akkor az vírusos marad, és bár a Linuxszal nem tud kezdeni semmit, de pl. e-mailen továbbküldve egy másik Windows rendszerre, azt megfertőzheti, de ha valaki nem tárol a virtuális gépen fájlokat, csak a fizikai merevlemezen, és a virtuális géppel csak megnyitja őket, dolgozik velük, és utána ugyanoda menti vissza, akkor átmehet Windowsos vírus a Linuxos lemezre?

Bocs, hogy ilyen hosszúra sikerült, bármilyen infót előre is köszi!

brtkr
Adminisztrátor

Felhasználó avatara

Lakóhely: Gyökérkönyvtár (JNSZ)
Regisztrált: 18.03.08
Elküldve: 20-06-2010 20:00
A virt. gép átengedi a fertőzött fájlt. A virtuális Win látja és futtathatja a vírust, de csak a virtuális Winben okoz gondot. Mivel, hogy a vírus is program. Szerintem.

Az viszont engem is érdekelne, hogy a WINE alatt futó program, ha kap egy vírusos fájlt, akkor megfertőződhet-e, ill. a .wine -ban letárolt fájlokat megfertőzheti-e úgy, hogy az legközelebb használhatatlan lesz.

Blog: http://brtkr.blogspot.com
Kameleon
Tag

Felhasználó avatara

Regisztrált: 10.12.07
Elküldve: 21-06-2010 11:58
Üdv,
A virtuális gép szerintem is fertőződhet simán vírussal, érdemes természetesen ott is használni anti-vírus szoftvert. A wine kicsit nyilván érdekesebb lehet, nincs konkrét infó, csak kicsit okoskodni próbálok. Nyilván, mivel windows-os programokat futtató alrendszerről van szó, ő is emulál egy környezetet, fájlrendszert, stb. de nem konkrét operációs rendszert. Wine alatt - én legalábbis - egyszerre csak egy programot használtam (mostmár egy ideje VirtualBox-ot használok) így kevésbé volt könnyen fertőzhető. De ha mondjuk egy böngészőt használna valaki wine alatt - bár sok értelmét nem látom - akkor talán beülhetne valahova egy vírus... talán.
A win-es virtuális rendszerről nem hiszem, hogy átmenne valahogy is a linux alá a vírus. Legalábbis VirtualBox-ban nem. Az egy külön .vdi állományban tárolja a teljes virtuális gépet, így onnan nem igazán szivárog ki egy állomány sem, hacsak te magad a virtuális gépről át nem másolod a host gépre. A host-on persze nem tud kárt okozni - ahogy írtad is - de esetleg onnan továbbküldve mondjuk e-mail-ben win-es rendszerre, akár ott már fertőzhet is.
De, mint mondtam, nincs személyes tapasztalatom, ez csak elméleti feltevés.

--- o ---
Szerkesztette: Kameleon - 21-06-2010 12:05
brtkr
Adminisztrátor

Felhasználó avatara

Elküldve: 21-06-2010 14:10
Arra gondoltam, hogy WINE alatt pl. fertőzött Ms Word-ös dokuk nyitsz meg, akkor azok a letárolt fájlok nem virtuálisan lesznek a gépeden, hanem valóságosan. Pl. ~/.wine/dirive_c/users/Public/Desktop/valami.doc
És ez a vírus megfertőzheti a WINE-os regisztrációs adatbázist is, ami szintén valóságosan van letárolva. Persze a gazdagépnek nem lesz balesete, de a WINE-os beállításokat dobhatod a kukába. smiley

guardian
Tag

Felhasználó avatara

Lakóhely: Szigetvár
Regisztrált: 05.01.09
Elküldve: 21-06-2010 20:23
Persze a gazdagépnek nem lesz balesete, de a WINE-os beállításokat dobhatod a kukába.

pl. ezért használok prefixeket. van egy a programoknak (3dsmax-nak külön használtam) és van a játékoknak (ez az alap wine prefix)

Ubuntu 10.04, Kernel 2.6.32-24-generic
Athlon 64 3500+ (2,2Ghz), 1GB Ram, 2GB Swap, 250GB, 750GB Winyo, 1Gbit LAN, Nvidia GForce 6600GT 128mb

Blog: http://gurdiblog.blogspot.com/
brtkr
Adminisztrátor

Felhasználó avatara

Elküldve: 22-06-2010 12:07
Mit értesz prefixek alatt? Előtét? Névelő? smiley

neo
Tag

Elküldve: 22-06-2010 19:56
brtkr, Kameleon:
Köszi az infókat, smiley erre gondoltam én is amúgy, amit Kameleon írt, hogy a virtualboxos vdi állományból nem tud kimásolódni vírus, smiley persze az már más, ha egy fertőzött állományt átmásol valaki a fizikai merevlemezre, ezt abszolút így gondolom én is, smiley úgyhogy ezt majd pontosítani fogom a haveromnak...

Még azt szeretném megkérdezni, (bár ez már nem teljesen ide kapcsolódik) hogy virtualboxos fix merevlemezt meg lehet növelni valahogy úgy, hogy ne szálljon el tőle a win, vagy csak újat lehet hozzáadni?

Előre is köszi az infót!

guardian
Tag

Felhasználó avatara

Elküldve: 22-06-2010 20:17
brtkr:
prefixek alatt wine prefixet értem. pl a home-ban van a .wine "könyvtár" és ezt használja a wine, ide mentődnek a beállítások a registry-k stb... de előfordulhat, hogy egy másik programhoz vagy játékhoz más beállítás kell és ez elég idegesítő , hogy mindig be kell állítgatni a wine-t ezért vannak a prefixek. wineprefixcreate parancsal lehet létrehozni őket pl:

wineprefixcreate --prefix ~/.wine_jatekok

home alatt létrejön a .wine_jatekok "könyvtár" és ide létrehoz egy vadonat új registryt, drive_c-t stb stb...

ha ezt a prefixet akarjuk használni akkor pl így indítsuk a programot

env WINEPREFIX="/home/guardian/.wine_jatekok" wine /valahol/valami.exe

és máris a .wine_jatekok alatt lévő beállításokat használja. ennek a prefixnek a regeditjét ugyan így és a winecfg-jét ugyan így kell indítani:

env WINEPREFIX="/home/guardian/.wine_jatekok" regedit

env WINEPREFIX="/home/guardian/.wine_jatekok" winecfg

Athlon 64 3500+ (2,2Ghz), 1GB Ram, 2GB Swap, 250GB, 750GB Winyo, 1Gbit LAN, Nvidia GForce 6600GT 128mb

Szerkesztette: guardian - 22-06-2010 20:19
Kameleon
Tag

Felhasználó avatara

Regisztrált: 10.12.07
Elküldve: 23-06-2010 12:06

neo írta:
Még azt szeretném megkérdezni, (bár ez már nem teljesen ide kapcsolódik) hogy virtualboxos fix merevlemezt meg lehet növelni valahogy úgy, hogy ne szálljon el tőle a win, vagy csak újat lehet hozzáadni?

Üdv,
Tudomásom szerint nem lehet. Ugye, a virtuális diszk létrehozásakor kell eldöntened, hogy fix-et vagy dinamikusat szeretnél. Utólag, ha fix-et választottál már nem lehet változtatni a méretet. (Bár nekem nem a legújabb verzió van fenn, de szerintem az újabb verzióban sem fejlesztettek ilyen lehetőséget.)

--- o ---
Makay
Fő Adminisztrátor

Felhasználó avatara

Regisztrált: 08.12.07
Elküldve: 23-06-2010 12:20
dinamikus: a vdi fájl mérete dinamikusan változik a tárolt tartalomtól függően, de max addig nőhet, amekkora lemezt beállítottál.

fix: előre lefoglalja a beállított méretet.

Kernel: Linux-2.6.34
neo
Tag

Elküldve: 23-06-2010 19:48
Kameleon, Makay:
Köszi!

brtkr
Adminisztrátor

Felhasználó avatara

Elküldve: 23-06-2010 22:37
Viszont tudsz csatolni hozzá újabb virtuális merevlemezt. Így a dokumentumaid és az újabban feltelepített programjaid már odakerülhetnek.

neo
Tag

Elküldve: 24-06-2010 22:19

brtkr írta:
Viszont tudsz csatolni hozzá újabb virtuális merevlemezt. Így a dokumentumaid és az újabban feltelepített programjaid már odakerülhetnek.

Hát igen, szerintem is ez lesz majd, de azért még először megpróbálom hogy le lehet-e faragni valamit, hátha tudok még felszabadítani helyet...smiley

neo
Tag

Elküldve: 02-08-2010 23:02
Sziasztok!

Én most akarok váltani openSUSE 11.0-ról 11.3-ra, és át szeretném "költöztetni" a virtuális xp-met az új rendszerre, ezzel kapcsolatban szeretnélek megkérdezni titeket.

Én úgy tervezem, hogy még a telepítés előtt leállítom a virtuális gépet, (alapból hibernálva van nálam) és amikor a 11.3-on már lesz egy működőképes virtualbox, akkor indítani el újra, szerintem így nem lehet probléma, de a 11.3-on a kde4 miatt nem tudom, hogy mennyi ramot tudok adni majd a win-nek, ezért első indítás elött újra meg kell adnom majd a virtuális gép memóriáját.smiley

Ebben vagyok még bizonytalan, azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek hogyan lenne a legjobb, elég akkor megadni a virtuális gép ram-ját, amikor csak a virtualbox fut, vagy inkább akkor, amikor mennek még olyan programok is, amiket esetleg használnék a virtuális gép mellett, pl Firefox, Gwenview, Amarok stb?

Válaszotokat előre is köszi szépen!

guardian
Tag

Felhasználó avatara

Elküldve: 03-08-2010 12:42
szerintem megadhatsz annyit amennyi most van

brtkr
Adminisztrátor

Felhasználó avatara

Elküldve: 03-08-2010 13:46
A VirtualBoxban a WinXP-d egy lemezképben tárolódik. Ez általában itt van:
~/.VirtualBox/HardDisks/*.vdi
Ezeket kell megmenteni az utókor és az új rendszer számára. Az egyéb beállításokkal nem is érdemes törődni. Ha új pontot veszel fe la VirtualBoxban és megadod a létező .vdi-t, akkor simán működik tovább. Én minden beállításot meghagytam, semmit nem töröltem le a ~/.VirtualBox könyvtárból. A rendszer újratelepítésekor, simán működik minden lemezkép.

A virtuális gépen futó operációs rendszernek annyi RAM-ot adsz meg, amennyit szánsz neki, illetve annyit, amennyit igényel. Ezt később is át tudod állítani.

neo
Tag

Elküldve: 05-08-2010 18:10
guardian, brtkr:
Köszi mindkettőtöknek az infót! smiley

A virtuális géppel szerencsére nem volt gond, simán tudok adni neki annyi ramot mint régen...smileysmiley

Oldal: 2 / 2 < 1 2
Ugrás a fórumra:
WebShop

IRC
Szerver: irc.freenode.net

Csatorna: #SKL

[Tovább]
Utolsó kommentek
Makay - [Megnyitás]
Önjellemzés: A diagramon ki melyik részbe tartozik?
08/09/2010 13:06
mateatek - [Megnyitás]

08/09/2010 13:02
brtkr - [Megnyitás]
Megjelent? Tényleg? És magyarul is tud? Húúú! :o
08/09/2010 12:04
guardian - [Megnyitás]
na akkor megvan a holnapi program :D uhu 2.2 telepítés és kipróbálás vboxban :D
07/09/2010 22:18
brtkr - [Megnyitás]
A „kis” oktató cégek így is fognak oktatgatni tanfolyamokon. A dolgozó elmegy...
07/09/2010 10:06

[Tovább]
Blogok
 Bill Gates and S...
 Chrome crash
 Pcforum
 Ez megy a magyar...
 21 múltam
 Tündérek
 Best friend
 A hülyeség megin...
 A gördeszkás...
 UFO-k Angilában

[Tovább] [DevBlog]
Bérelhető rekl...
Szavazás
Milyen operációs rendszert használsz?

Csak Linux alapút

Csak Windowst

Mindkettőt, de többségében Linuxot

Mindkettőt, de többségében Windowst

Egyéb, leírom hozzászólásban

A szavazáshoz be kell jelentkezni!
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Makay
01/09/2010 19:14
Nekem? smiley Ezek szerint nem érkezett meg. :S

986
01/09/2010 15:30
Makay, küldtem privátot, kérlek olvasd el.

Makay
02/08/2010 22:13
Én az exe.kkel nem foglalkozom, szuper párkapcsolatban élek.

brtkr
31/07/2010 22:49
De ez .exe. Min. winxp sp2

guardian
30/07/2010 21:09
Üdv. Ismeri valaki ezt a progit? http://hddscan.com/

[Archívum]
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag
Regisztráltak: 331
Nem aktiváltak: 0