Azt szeretném megkérdezni, hogy ti mit gondoltok, Linux alatti win-es virtuális gépről a megosztott könyvtáron keresztül átmehet a fizikai merevlemezre vírus?
Azért érdekelne az infó, mert egyik haverom most akar váltani Linuxra, Ubuntut szeretne majd felrakni, de Linuxon szeretne virtuális gépen felrakni wint, és kérdezte, hogy a virtuális Windowsról átmehet-e Linuxra vírus.
Azért szeretném megkérdezni a véleményeteket, mert én azt mondtam neki, hogy nem, de ha át is megy a Windowsos vírus, Linuxon úgyse tud mit kezdeni, de utólag belegondolva tartok tőle, hogy bár a válaszom 2. fele igaz, de az első fele fals infó volt, mert hát ugye a virtuális és a gazdagép hálózati úton kapcsolódik egymáshoz, hálózaton meg hát miért ne mehetne át vírus, és nem akarok neki hülyeséget mondani...
Bár ez érdekes kérdés szerintem, mert pl. win host és win guest rendszer között gondolom gond nélkül közlekedhetnek vírusok, de pl. Linuxos gazdagépnél, a virtuális merevlemez is Linuxos fájlrendszeren van, tehát elvileg a virtuális gépen a vírust csak a virtuális win látja, legalábbis, amikor még nem raktam a virtuális XP-mre vírusírtót, és tele volt trójaival, akkor sem láttam a megosztott könyvtáramban egyetlen idegen win fájlt sem...
Persze az tiszta sor, hogy ha valaki egy vírusos fájlt átmásol a megosztott könyvtárba, akkor az vírusos marad, és bár a Linuxszal nem tud kezdeni semmit, de pl. e-mailen továbbküldve egy másik Windows rendszerre, azt megfertőzheti, de ha valaki nem tárol a virtuális gépen fájlokat, csak a fizikai merevlemezen, és a virtuális géppel csak megnyitja őket, dolgozik velük, és utána ugyanoda menti vissza, akkor átmehet Windowsos vírus a Linuxos lemezre?
Bocs, hogy ilyen hosszúra sikerült, bármilyen infót előre is köszi!
A virt. gép átengedi a fertőzött fájlt. A virtuális Win látja és futtathatja a vírust, de csak a virtuális Winben okoz gondot. Mivel, hogy a vírus is program. Szerintem.
Az viszont engem is érdekelne, hogy a WINE alatt futó program, ha kap egy vírusos fájlt, akkor megfertőződhet-e, ill. a .wine -ban letárolt fájlokat megfertőzheti-e úgy, hogy az legközelebb használhatatlan lesz.
Üdv,
A virtuális gép szerintem is fertőződhet simán vírussal, érdemes természetesen ott is használni anti-vírus szoftvert. A wine kicsit nyilván érdekesebb lehet, nincs konkrét infó, csak kicsit okoskodni próbálok. Nyilván, mivel windows-os programokat futtató alrendszerről van szó, ő is emulál egy környezetet, fájlrendszert, stb. de nem konkrét operációs rendszert. Wine alatt - én legalábbis - egyszerre csak egy programot használtam (mostmár egy ideje VirtualBox-ot használok) így kevésbé volt könnyen fertőzhető. De ha mondjuk egy böngészőt használna valaki wine alatt - bár sok értelmét nem látom - akkor talán beülhetne valahova egy vírus... talán.
A win-es virtuális rendszerről nem hiszem, hogy átmenne valahogy is a linux alá a vírus. Legalábbis VirtualBox-ban nem. Az egy külön .vdi állományban tárolja a teljes virtuális gépet, így onnan nem igazán szivárog ki egy állomány sem, hacsak te magad a virtuális gépről át nem másolod a host gépre. A host-on persze nem tud kárt okozni - ahogy írtad is - de esetleg onnan továbbküldve mondjuk e-mail-ben win-es rendszerre, akár ott már fertőzhet is.
De, mint mondtam, nincs személyes tapasztalatom, ez csak elméleti feltevés.
Arra gondoltam, hogy WINE alatt pl. fertőzött Ms Word-ös dokuk nyitsz meg, akkor azok a letárolt fájlok nem virtuálisan lesznek a gépeden, hanem valóságosan. Pl. ~/.wine/dirive_c/users/Public/Desktop/valami.doc
És ez a vírus megfertőzheti a WINE-os regisztrációs adatbázist is, ami szintén valóságosan van letárolva. Persze a gazdagépnek nem lesz balesete, de a WINE-os beállításokat dobhatod a kukába.
brtkr, Kameleon:
Köszi az infókat, erre gondoltam én is amúgy, amit Kameleon írt, hogy a virtualboxos vdi állományból nem tud kimásolódni vírus, persze az már más, ha egy fertőzött állományt átmásol valaki a fizikai merevlemezre, ezt abszolút így gondolom én is, úgyhogy ezt majd pontosítani fogom a haveromnak...
Még azt szeretném megkérdezni, (bár ez már nem teljesen ide kapcsolódik) hogy virtualboxos fix merevlemezt meg lehet növelni valahogy úgy, hogy ne szálljon el tőle a win, vagy csak újat lehet hozzáadni?
brtkr:
prefixek alatt wine prefixet értem. pl a home-ban van a .wine "könyvtár" és ezt használja a wine, ide mentődnek a beállítások a registry-k stb... de előfordulhat, hogy egy másik programhoz vagy játékhoz más beállítás kell és ez elég idegesítő , hogy mindig be kell állítgatni a wine-t ezért vannak a prefixek. wineprefixcreate parancsal lehet létrehozni őket pl:
wineprefixcreate --prefix ~/.wine_jatekok
home alatt létrejön a .wine_jatekok "könyvtár" és ide létrehoz egy vadonat új registryt, drive_c-t stb stb...
ha ezt a prefixet akarjuk használni akkor pl így indítsuk a programot
neo írta:
Még azt szeretném megkérdezni, (bár ez már nem teljesen ide kapcsolódik) hogy virtualboxos fix merevlemezt meg lehet növelni valahogy úgy, hogy ne szálljon el tőle a win, vagy csak újat lehet hozzáadni?
Üdv,
Tudomásom szerint nem lehet. Ugye, a virtuális diszk létrehozásakor kell eldöntened, hogy fix-et vagy dinamikusat szeretnél. Utólag, ha fix-et választottál már nem lehet változtatni a méretet. (Bár nekem nem a legújabb verzió van fenn, de szerintem az újabb verzióban sem fejlesztettek ilyen lehetőséget.)
Én most akarok váltani openSUSE 11.0-ról 11.3-ra, és át szeretném "költöztetni" a virtuális xp-met az új rendszerre, ezzel kapcsolatban szeretnélek megkérdezni titeket.
Én úgy tervezem, hogy még a telepítés előtt leállítom a virtuális gépet, (alapból hibernálva van nálam) és amikor a 11.3-on már lesz egy működőképes virtualbox, akkor indítani el újra, szerintem így nem lehet probléma, de a 11.3-on a kde4 miatt nem tudom, hogy mennyi ramot tudok adni majd a win-nek, ezért első indítás elött újra meg kell adnom majd a virtuális gép memóriáját.
Ebben vagyok még bizonytalan, azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek hogyan lenne a legjobb, elég akkor megadni a virtuális gép ram-ját, amikor csak a virtualbox fut, vagy inkább akkor, amikor mennek még olyan programok is, amiket esetleg használnék a virtuális gép mellett, pl Firefox, Gwenview, Amarok stb?
A VirtualBoxban a WinXP-d egy lemezképben tárolódik. Ez általában itt van:
~/.VirtualBox/HardDisks/*.vdi
Ezeket kell megmenteni az utókor és az új rendszer számára. Az egyéb beállításokkal nem is érdemes törődni. Ha új pontot veszel fe la VirtualBoxban és megadod a létező .vdi-t, akkor simán működik tovább. Én minden beállításot meghagytam, semmit nem töröltem le a ~/.VirtualBox könyvtárból. A rendszer újratelepítésekor, simán működik minden lemezkép.
A virtuális gépen futó operációs rendszernek annyi RAM-ot adsz meg, amennyit szánsz neki, illetve annyit, amennyit igényel. Ezt később is át tudod állítani.
Önjellemzés: A diagramon ki melyik részbe tartozik?
08/09/2010 13:06
08/09/2010 13:02
Megjelent? Tényleg? És magyarul is tud? Húúú! :o
08/09/2010 12:04
na akkor megvan a holnapi program :D uhu 2.2 telepítés és kipróbálás vboxban :D
07/09/2010 22:18
A „kis” oktató cégek így is fognak oktatgatni tanfolyamokon. A dolgozó elmegy...
07/09/2010 10:06